Historia

Seuran virallinen logo

Kontiolahden Kajastus on perustettu vuonna 1953. Monipuolista urheilutarjontaa järjestänyt Voimistelu- ja Urheiluseura Kontiolahden Kajastus ry:n toiminta hiipui vuonna 1965, kunnes 1980 Kajastuksen jääkiekkojaosto herätti seuran taas toimintaan.

Tuolloin seuralla oli tallessa yksi hopeinen rintaneula. Tämän merkin pohjalta Marja Purto (o.s. Pulliainen) suunnitteli paitoihin Kajastuksen logon, joka on nykyisinkin näkyvissä seuran tuotteissa.

Kajastuksen ensimmäinen jääkiekko-ottelu pelattiin 31.10.1979 Kuopion uudessa jäähallissa. Ottelu päättyi numeroihin 27-2. Seuraavana päivänä luki eräässä kuopiolaisessa lehdessä näin: ”Ensimmäinen virallinen ottelu Kuopion uudessa jäähallissa pelattiin eilen. TUL:n cupissa TeeKoo murskasi Kajastuksen."

Ensimmäinen sarjaottelu Kajastus - Nurmeksen Sepot pelattiin joulukuussa 1979. Tässä IV-divisioonan ottelussa katsojia oli 150 ja Kajastus hävisi ottelun niukasti. 30.12.1979 pelattiin ensimmäinen vierasottelu. Pelipaikkana Juuka. Sieltä rävähti seuran ensimmäinen voitto maalein 2-4.

Vuonna 1984 Kajastus nousi III-divisioonaan kolkuteltuaan jo edellisenä vuonna "kolmosen" portteja. Kaudella 1988-89 Kajastus kävi toteamassa karsinnoissa II-divarin tason liian kovaksi. Vastassa oli tuolloin nykyinen Mestis-joukkue Kajaanin Hokki sekä Valkealan Kiekko.

Kaudella 1991-92 Kajastuksessa tahkosivat sellaiset liigatason pelimiehet kuin Timo "Tumba" Turunen ja Mika "Putte" Saukkonen. Tumba on jatkanut sittemmin seurassa ns. monitoimimiehenä.

Kaudella 1995-96 ei Kajastuksella ensimmäisen kerran kuuteentoista vuoteen ollut edustusjoukkuetta sarjapeleissä. Seuraavalle kaudelle vanhemmat pelaajat kunnostautuivat ja lähtivät vuoden tauon jälkeen "neloseen" ja nousivat lopulta ryminällä "kolmoseen".

Joulukuussa 1998 Kontiolahden kunta päätti tukea Jäähalliyhtiötä ja jäähallin rakentamista. Vuotta myöhemmin Kontiolahdessa luisteltiinkin uudessa komeassa jäähallissa, jonka yhtenä osakkaana toimii Kontiolahden Kajastus.

Kaudelle 2004-2005 suunniteltu uusi logo.

Kaudella 2004-05 Kontiolahden Kajastus uudisti ilmettään ja yhtenä tavoitteena oli edustusjoukkueen sarjanousu II-divisioonaan. Sarjanousu toteutui ylivoimaisen kauden päätteksi ja Kajastus pelasi kaudella 2005-2006, ensimmäistä kertaa seuran historiassa, jääkiekon II-divisioonassa.

Ensimmäinen kausi II-divisoonassa meni jopa yli odotusten. Kajastus voitti oman lohkonsa ylivoimaisesti otettuaan 24 ottelusta peräti 21 voittoa, pelattuaan yhden tasapelin ja hävittyään vain kahdesti. Play off otteluissa Kajastus hävisi puolitehoilla pelaten niukasti Etelä-Suomen joukkueille ja tyytyi jatkamaan kaudelle 2006-2007 edelleen II-divisioonassa. Mutta kauden päätteeksi todettiin, että joukkue joutuu luopumaan sarjapaikastaan toimihenkilöiden puutteen takia!

Seuralla on kaudella 2012-2013  luistelu- ja kiekkokoululaisia, tyttöjen ja poikien E- ja D-joukkueet, miesten II- ja III-Div. joukkueet sekä seniorijoukkue Ukko-Kontiot ja harraste-/kuntokiekkotoimintaa. Jäsenmäärä on noin 180 henkilöä.